Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΘΡΕΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΘΡΕΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Ηλεκτρική Αγωγιμότητα ενός διαλύματος είναι ένα μέγεθος που δηλώνει την ικανότητα του διαλύματος να άγει το ηλεκτρικό ρεύμα.
Είναι ανάλογη των ελεύθερων φορτίων που υπάρχουν στο διάλυμα.
Η μέτρησή της είναι ενδεικτική της συγκέντρωσης των διαλυμένων ουσιών χωρίς να λαμβάνουμε πληροφορίες για το είδος και την συγκέντρωση των ιόντων.
Η μέτρηση της Η.Α. είναι πολύ χρήσιμη στο να έχουμε μια γρήγορη εικόνα για την ποιότητα του νερού ή του θρεπτικού διαλύματος.
Στην περίπτωση της παρασκευής θρεπτικών διαλυμάτων για υδρολίπανση ή υδροπονία η μέτρηση της Η.Α. είναι απαραίτητη καθώς υψηλή τιμή της Η.Α. μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τα φυτά καθώς διαμορφώνεται τόσο υψηλό οσμωτικό δυναμικό στην ριζόσφαιρα που τα φυτά δεν μπορούν να αντλήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα την αδυναμία ανάπτυξης, την σταδιακή μάρανση ή ακόμα και την αποπληξία σε περίπτωση πολύ υψηλής συγκέντρωσης αλάτων.
ΜΕΘΟΔΟΣ
Παρασκευάζουμε περίπου ένα λίτρο (1 lit) πυκνού θρεπτικού διαλύματος  χρησιμοποιώντας υδατοδιαλυτό σύνθετο λίπασμα.
 Πρακτικά σε ένα δοχείο ζέσεως στο οποίο έχουμε βάλει ένα λίτρο νερού (περίπου) διαλύουμε σιγά σιγά λίπασμα ανακατεύοντας το διάλυμα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετράμε με το αγωγιμόμετρο την τιμή της Η.Α. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα πρωτογενές θρεπτικό διάλυμα (Π) με Η.Α. 15.000 μS/cm.
Από αυτό το πρωτογενές πυκνό διάλυμα με κατάλληλη αραίωση θα παράξουμε :
Διάλυμα Α
500 ml θρεπτικού διαλύματος με Η.Α. 1.500 μS/cm.
50 ml διαλύματος Π +450 ml απιονισμένο νερό. (Τρόπος παρασκευής)

Διάλυμα Β
500 ml θρεπτικού διαλύματος με Η.Α. 3.000 μS/cm.
100 ml διαλύματος Π + 400 ml απιονισμένο νερό. (Τρόπος παρασκευής)
Διάλυμα Γ
500 ml θρεπτικού διαλύματος με Η.Α. 5.000 μS/cm.
167 ml διαλύματος Π + 333 ml απιονισμένο νερό. (Τρόπος παρασκευής)
Διάλυμα Δ
500 ml θρεπτικού διαλύματος με Η.Α. 10.000 μS/cm.
333 ml διαλύματος Π + 167 ml απιονισμένο νερό. (Τρόπος παρασκευής)
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε απιονισμένο νερό αλλά νερό βρύσης (Η.Α. νερού βρύσης δικτύου Κάτω Αχαΐας: 640μS/cm) τότε οι παραπάνω ποσότητες για κάθε διάλυμα τροποποιούνται ως εξής:
Διάλυμα Α: 30 ml
Διάλυμα Β: 82 ml
Διάλυμα Γ: 152 ml
Διάλυμα Δ: 326 ml

Στην συνέχεια παίρνουμε 4 πλαστικά πιάτα στην βάση των οποίων στρώνουμε υδρόφιλο βαμβάκι.  Πάνω στο βαμβάκι σε κάθε πιάτο τοποθετούμε 10 σπόρους αν πρόκειται για φασόλια ή 20 σπόρους αν πρόκειται για φακές και διαβρέχουμε το βαμβάκι με κάθε ένα από τα διαλύματα Α,Β,Γ.Δ,Ε.
Σε ένα πέμπτο πιάτο κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και διαβρέχουμε με νερό βρύσης (ΜΑΡΤΥΡΑΣ).
Σε καθημερινή βάση καταγράφουμε την πορεία ανάπτυξης των φυτών. Συγκριμένα καταγράφουμε την φυτρωτικότητα των σπόρων και την ανάπτυξη των φυτών καθ’ ύψος. Επίσης παρατηρούμε την γενική εικόνα των φυτών και αναλόγως των ευρημάτων μπορούμε να τα παρατηρήσουμε στο μικροσκόπιο.
ΥΛΙΚΑ
Πλαστικά πιάτα
Υδρόφιλο βαμβάκι
Υδατοδιαλυτό λίπασμα
Απιονισμένο Νερό.
Νερό δικτύου.
Πλαστικές φιάλες.
Ογκομετρικοί κύλινδροι (50, 100, 250, 500 ml)
Σπόροι (Φασόλια Φακές)
Αγωγιμόμετρο.
Αναδευτήρας.



Φύλλο Εργασίας 1
Φυτρωτικότητα σπόρων:
Σημειώστε ανά ημέρα πόσοι σπόροι φακής – φασολιών έχουν φυτρώσει.
Ημέρα
Διάλυμα Α
1500 μS/cm
Διάλυμα Β
3000 μS/cm
Διάλυμα Γ
5000 μS/cm
Διάλυμα Δ
10.000 μS/cm
Μάρτυ
ρας

Φακή
Φακή
Φακή
Φακή
Φακή
1





2





3





4





5





6





7





8





9





10






Ημέρα
Διάλυμα Α
1500 μS/cm
Διάλυμα Β
3000 μS/cm
Διάλυμα Γ
5000 μS/cm
Διάλυμα Δ
10.000 μS/cm
Μάρτυ
ρας

Φασόλια
Φασόλια
Φασόλια
Φασόλια
Φασόλια
1





2





3





4





5





6





7





8





9





10








Φύλλο Εργασίας 2
Ανάπτυξη φυταρίων:
Σημειώστε ανά ημέρα το μήκος του ριζίδιου και του βλαστίδιου των σπορόφυτων φακής.

Μήκος Ριζιδίου
Ημέρα
Διάλυμα Α
1500 μS/cm
Διάλυμα Β
3000 μS/cm
Διάλυμα Γ
5000 μS/cm
Διάλυμα Δ
10.000 μS/cm
ΜΑΡΤΥΡΑΣ
1





2





3





4





5





6





7





8





9





10









Μήκος Βλαστιδίου
Ημέρα
Διάλυμα Α
1500 μS/cm
Διάλυμα Β
3000 μS/cm
Διάλυμα Γ
5000 μS/cm
Διάλυμα Δ
10.000 μS/cm
ΜΑΡΤΥΡΑΣ
1





2





3





4





5





6





7





8





9





10